مدیریت ریسک استراتژیک کارآفرینی می بایست جرات لازم را در انجام امور تجاری داشته باشند و فعالانه به مدیریت ریسک بپردازند تا بتوانند موفقیت مورد نظرشان را کسب نمایند. با این حال، برنامه تجاری کارآفرینان نشان دهنده آن است که توجه زیادی نسبت به مدیریت ریسک صورت نمی گیرد. به علاوه، از آنجائی که مشکلات موجود با سرمایه گذاران بالقوه مرتبط می باشد، کارآفرینان بودجه لازم را جهت حل این مسائل در دست ندارد و قادر به پیگیری اوضاع نمی باشند.
نمایش فهرست این آموزش : [نمایش]
ریسک چیست؟
تاکنون تعاریف زیادی از ریسک و ریسک پذیری ارائهشده. بهعنوانمثال یکی از تعاریف، ریسک را حاصل ضرب احتمال وقوع یک حادثه در نتایج و تبعات آن برای یک دورهی زمانی مشخص ارزیابی کرده.
این تعریف ساده از ریسک، سؤالاتی را دربارهی چگونگی اندازه گیری احتمالات و نتایج مطرح میکند. در اکثر تعاریف دیگر نیز از همین عناصر استفادهشده. ریسک نمیتواند مستقیماً مشاهده شود اما نیازمند بعضی محاسبات است تا مورد سنجش و ارزیابی قرار بگیرد.
ریسک و تصمیم گیری ارتباط نزدیکی باهم دارند. تصمیم گیری در موقعیتهای مختلفی که درجات مختلفی از ریسک را به همراه دارند، انجام میگیرد. ناگفته نماند که رمز موفقیت در از بین بردن شرایط ریسک و مخاطره نیست. بلکه مدیر باید بتواند برای دستیابی به جایگاه قابلقبول و مناسبی در پیوستار میزان اطمینان، به موفقیت قابل توجهی نائل گردد.
انواع موقعیت ها
موقعیت اطمینان: در وضعیت اطمینان، میتوانیم پیش بینی کنیم که در آینده چه رخ خواهد داد. در این موقعیت، “اطلاعات موجود” دقیق، صحیح، کافی و قابل اعتمادند. بهطوریکه بهراحتی میتوان وضعیت آینده را پیشبینی کرد و با اطمینان تصمیم گرفت. در این موقعیت ریسکی وجود ندارد.
موقعیت مخاطره: در وضعیت “مخاطره”، میزان احتمال وقوع هر یک از نتایج محتمل، معین است. یعنی اطلاعات کامل موجود نیست اما امکان تصمیم گیری بر اساس نتایج محتمل وجوددارد. ریسک این موقعیت، قابل تخمین و کنترل میباشد.
موقعیت عدم اطمینان: در وضعیت “عدم اطمینان” هیچ اطلاعی از نتایج محتمل موجود نیست. یعنی اطلاعات موجود از موقعیت تصمیم گیری، بسیار ناچیز میباشد. البته مدیران سعی میکنند برای کارهایی که در آینده باید انجام شود و اهدافی که باید کسب گردد، برنامه ریزی کنند و تصمیمهایی را اتخاذ نمایند. در این موقعیت ریسک بالایی وجوددارد که حتی قابلیت تخمین را ندارد.
مدیریت ریسک استراتژیک کارآفرینی چیست ؟
علاوه بر این، با آمیختن مدیریت ریسک و فرآیند برنامه ریزی، کارآفرینان درک بهتری نسبت به سیستم تجاری پیدا می کنند و قادر به بهره مندی از ابزارهای تجزیه و تحلیل و مدیریت ریسک احتمالی می گردند.
زمانی مدیران تصمیم به راه اندازی تجارتی می نمایند که ایده جدیدی در رابطه با خدماتی و یا کالایی در ذهن داشته باشند. آنها به این امید اقدام می نمایند زیرا معتقدند که می توانند تغییرات و اصلاحات جدیدی را به ثمر برسانند. با توجه به اظهارات بالا کارآفرینان معتقدند که منحصر به فردند. حقیقت آن است که برخی از تجارت ها به احتمال زیاد چند سال اول سوددهی لازم را نخواهد داشت. از این رو، راه اندازی تجارت جدید نسبتاً ریسکی می باشد و بنیان گذاران می بایست که توانایی مدیریت ریسک را داشته باشند. علاوه بر این، برخی معتقدند که ریسک پیش بینی شده بعدها تغییر می کنند و مدیران می بایست که آمادگی مقابله با مشکلات احتمالی را نیز داشته باشند.
گرایش های بشر به گونه ای است که همواره به دنبال تفسیر جزئیات است و کارآفرینان نیز به دنبال تفسیر برنامه های تجاری سازمان ها می باشند. در حقیقت، این گرایش ها در مدیریت ریسک سازمان های کوچک و بزرگ به یک میزان اند، ولی به نظر می رسد که مدیریت برخی از موسسات مالی بدرستی اهمیت و پیچیدگی اجزای مختلف تجارت را درک نمی کنند.
اکثر بانک ها و شرکت های بیمه ای از مدیریت ریسک جامع سازمان ها (ERM) برخوردارند.این سازمان ها در پی خلق برنامه مدیریت ریسک جامع اند تا بتوانند به اجرای فرآیند بپردازند.
مدیریت ریسک استراتژیک کارآفرینی چیست ؟ می توان اظهار داشت که مدیریت ریسک جامع به عنوان یک فرآیند، تنها بر اساس برنامه های بزرگ و پر هزینه و وابسته به مدیر اجرایی ریسک نمی باشد.
کارآفرین مسئول مدیریت ریسک، فردی است که مدیریت جامع ریسک سازمانی را با مدیریت های روزانه درهم می آمیزد. در نتیجه، مدیریت سازمان و مدیریت ریسک تفکیک ناپذیرند و هر دو همزمان به انجام می رسند.